#70 Dick Swaab – Alles over ons brein!

By September 14, 2017Podcast
Dick Swaab

Dick Swaab – Neurowetenschapper & auteur

Op het gebied van hersenonderzoek is Dick een internationale bekendheid. We duiken met hem in de werking van onze hersenen op onze gevoelens, gedachten en lichaam.

Naam:
Dick Swaab

Geboren:
17-12-1944

Woont in:
Amsterdam

Hobby’s:

 • Onderzoeken
 • Goede whiskey
 • Kleinkinderen

Specialiteiten:

 • Neurologie en hersenonderzoek

Bekend van:
Het boek: Wij zijn ons brein en het vervolg ons Creatieve brein

Dick Swaab

 

Ons brein is een bijzondere machine. Dick Swaab (arts & neurobioloog) is een internationaal gerenomeerd hersenonderzoeker. Zijn boeken, Wij zijn ons brein en Ons Creatieve brein, worden in meerdere talen uitgebracht en hij wordt vaak als expert aangehaald. Zo schreef hij ook het voorwoord voor een boek van de populaire neurowetenschapper Sam Harris. In deze podcast leer je dat er al heel veel van ons doen en laten genetisch vastligt. Maar welke factoren zorgen ervoor dat iemand een mentale ziekte krijgt? Wanneer wordt je sexuele gaardheid bepaalt? Het is bewezen dat hersentumoren mensen dingen kunnen laten doen die ze anders niet deden, zijn deze mensen dan strafbaar? Wat voor werking hebben drugs en psychedelica op ons brein? Zijn psychedelica oplossingen voor de toekomst voor trauma & angst ervaringen? Ook spreken we over het opvoeden van kinderen. Bestaat er zoiets als de perfecte opvoeding om de brein van het kind optimaal te ontwikkelen?

Natuurlijk duiken we ook in de hamvraag die veel Eindbazen gasten besproken hebben. Bestaat er zoiets als vrije wil? Besturen we onze gedachten zelf of hebben we daar geen controle op? Het was een grote eer om bij deze gigant aan tafel te zitten. Een heerlijke nuchtere en wetenschappelijke kijk op onszelf en het leven. He broke our brain several times with knowledgebombs!

Bekijk

Luister

Beluister deze aflevering via iTunes.     Get_it_on_iTunes_Badge_US_1114

We spraken over deze onderwerpen:

 • Bestaat vrije wil?
 • Hoe kan het dat sommige mensen aanleg hebben voor hersenafwijkingen?
 • Wat is er vooraf bepaald in ons brein?
 • Wanneer ontstaat de seksuele geaardheid?
 • Is er een hogere bedoeling aan dit leven?

Wil jij toegang tot unieke content van dit interview?

Wil jij toegang tot de geheime vragen die wij aan onze gasten stelde? Geef je op voor de nieuwsbrief en je ontvangt een link naar deze unieke en waardevolle content! We vragen onze Eindbazen gasten de meest uiteenlopende vragen over ondernemen, de kunst van het leven, persoonlijk leiderschap, spirituele groei, filosofische kennis, tips & tricks en nog veel meer!

Show notes:

 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dick_Swaab
 • www.nootrofit.nl

Comments

comments