fbpx Skip to main content
search
0
Blog

Waarom Bob Schrijber eigenlijk het Wapen van Amsterdam is…

By 23 augustus 2016april 5th, 2022No Comments
bob-schrijber

Waarom Bob Schrijber eigenlijk het Wapen van Amsterdam is…

Op 5 augustus 2016 was in de Eindbazen studio Bob Schrijber te gast. Voor die mensen met een liefde voor vechtsport een bekende naam, voor de mensen daarbuiten waarschijnlijk minder bekend. In deze blogpost kom je er achter waarom de aflevering over deze legendarische kickbokser en MMA-vechter voor iedereen een must is om te kijken.

bob schreiber wapen van amsterdam

Toen ik het bestaan van MMA (Mixed Martial Arts, vechtsport met gemengde technieken) ontdekte was ik totaal gegrepen door de combinatie van de bikkelharde strijd, de charismatische vechters (ze deden mij aan superhelden denken) en de wereld van vechttechnieken die was toegestaan in deze sport. Regelmatig vroeg ik mij af wat er in de hoofden van de vechters omging. Wat was hun verhaal? Hoe kom je tot de beslissing om professioneel MMA-vechter te worden? Precies op deze vragen geeft de aflevering met Bob Schrijber antwoord. Deze drie opzienbarende feiten leerde ik over het leven van een MMA-pionier uit Nederland:

1. Een moeilijke jeugd en toch goed terecht komen

Bob Schrijber weet de kijker te raken met een goudeerlijke inkijk in zijn jeugd waarin mishandeling, druggebruik en afwezigheid van onderwijs de hoofdrol spelen. Als hij in aanraking komt met het kickboksen heeft hij het gevoel dat hij “thuis” komt (fysieke confrontaties horen dan immers al jaren bij zijn leven), en het kost hem weinig moeite om de sport met de toewijding van een wedstrijdsporter te beoefenen. Dit blijkt zijn uitweg uit de negativiteit die zijn leven tot dan toe heeft beheerst.

2.Ik kwam om te knokken”

Iets wat ik een vechtsporter nog nooit heb horen zeggen is: “Ik zie dit niet als een sport, maar als een knokpartij…”. Toch is dit wat Bob te zeggen heeft over zijn mentale voorbereiding op het gevecht. Zou dit het geheim zijn achter zijn intimiderende gestalte en ontregelende gedrag voor en tijdens het gevecht? Op dit soort filmpjes is te zien hoe iemand eruit ziet die “komt om te knokken”. Ik weet bijna zeker dat zijn tegenstanders hier een tikkeltjes zenuwachtiger van zijn geworden.

3. Hier zit een rustige en empathische man met zelfinzicht

Het meeste indruk maakte Bob op mij door de rust en empathie die hij uitstraalt. Ondanks, of misschien wel dankzij zijn bikkelharde jeugd en slopende vechtsportcarriere weet Bob hoe belangrijk het is om voor elkaar klaar te staan. Deze filosofie draagt hij in het dagelijks leven uit door goede en persoonlijke band te onderhouden met de leerlingen op zijn sportschool “Team Schreiber”. Zo ondersteunt hij bijvoorbeeld een leerling met een ernstig zieke vrouw door zijn moeilijke tijden heen.

Daarom vind ik Bob Schrijber, hoewel geboren in Alkmaar, de belichaming van het Wapen van Amsterdam. Hij is:

  • Heldhaftig,       want hij kwam om te knokken
  • Vastberaden,   want heeft zicht op eigen kracht ontworsteld aan een moeilijke jeugd
  • Barmhartig,     want staat voor zijn vrienden en leerlingen klaar

En dat lijkt me een prima reden om deze podcast van onze hosts Michel en Wiggert met spoed te gaan bekijken.

Gegroet, Maurice Alberts